NOWOŚĆ!! Biopreparaty dla zdrowych roślin i wysokich plonów SPRAWDŹ

Winorośl. Biologia, odmiany, uprawa

Najnowsze na rynku wydawnictwo na temat uprawy winorośli, którego autorem jest prof. Jerzy Lisek z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Celem tego opracowania jest zapoznanie czytelnika z odmianami winorośli przydatnymi do uprawy w warunkach Polski, sposobem założenia plantacji, najważniejszymi pracami prowadzonymi w winnicy, nawożeniem i ochroną przed organizmami szkodliwymi oraz ich konsekwencjami dla środowiska. Wydawnictwo zawiera również podstawowe informacje o biologii winorośli, rynku wina i winogron, prawnych, ekonomicznych i ekologicznych podstawach uprawy oraz przetwórstwie. Intencją autora było pokazanie, jak szerokiej wiedzy z różnych dziedzin wymaga współczesna uprawa roślin.

Cena dla Prenumeratorów: 124,00 zł
więcej informacji o rabacie
Cena: 129,00 zł
Ostatnie sztuki w magazynie
Opis

Spis treści:

Od autora 

Wstęp 

Uprawa winorośli w Polsce – historia, szanse, ograniczenia, przepisy i strategia rozwoju

Skład chemiczny, walory dietetyczne i zdrowotne winogron oraz wina 

Pochodzenie, budowa i biologia krzewu 

Fazy rozwojowe winorośli

Podatność krzewów na uszkodzenia mrozowe 

Przymrozki wiosenne

Odmiany 

Odmiany winiarskie 

Odmiany deserowe 

Odmiany ogrodowe (altanowe) 

Deserowe odmiany do uprawy pod osłonami 

Wybór odmiany – podsumowanie 

Wymagania przyrodnicze i wybór stanowiska

Przygotowanie pola oraz zakładanie winnicy 

Przedplon i przygotowanie gleby

Otoczenie winnicy 

Materiał szkółkarski 

Projektowanie i optymalny model winnicy 

Sadzenie 

Konstrukcja podporowa 

Cięcie i formowanie krzewów 

Cele i podstawowe zasady

Wybrane formy prowadzenia 

Formowanie winorośli w ogrodzie – przy ścianach, altanach i pergolach

Cięcie letnie 

Nawożenie 

Składniki pokarmowe

Oddziaływanie nawożenia na środowisko i rola mikroorganizmów glebowych 

Podstawy racjonalnego nawożenia 

Nawożenie młodej winnicy 

Nawożenie owocującej winnicy 

Nawożenie organiczne 

Wapnowanie gleby i dodatkowe nawożenie wapniem 

Pielęgnacja gleby i regulowanie zachwaszczenia 

Kompleksowe podejście do pielęgnacji gleby i regulowania zachwaszczenia 

Najważniejsze gatunki chwastów 

Chemiczne metody zwalczania chwastów 

Mechaniczne metody zwalczania chwastów

Rośliny okrywowe 

Ściółkowanie gleby

Nawadnianie

Zbiór owoców

Zabezpieczanie krzewów przed mrozem

Uprawa pod osłonami 

Choroby winorośli 

Opisy najważniejszych chorób infekcyjnych 

Profilaktyka, monitoring i niechemiczne metody ochrony

Chemiczna ochrona roślin

Program ochrony winorośli przed chorobami grzybowymi 

Choroby fizjologiczne (nieinfekcyjne) 

Szkodniki winorośli 

Systemy (metody) produkcji 

Produkcja konwencjonalna 

Produkcja integrowana (IP) 

Produkcja ekologiczna 

Produkcja biodynamiczna 

Produkcja owoców bez pozostałości chemicznych środków ochrony roślin

Zagospodarowanie winogron i masy roślinnej z winnicy 

Wino – rodzaje i styl 

Winifikacja w telegraficznym skrócie 

Bezalkoholowe przetwory z winogron 

Zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych z winnicy i przerobu winogron 

Wyposażenie winnicy i winiarni. Koszty założenia winnicy, produkcji winogron i wina 

Opłacalność i planowanie 

Koszty założenia i prowadzenia winnicy 

Koszty organizacji piwnicy (winiarni)

Sumaryczne koszty inwestycji 

Koszty produkcji i cena rynkowa wina 

Koszty produkcji winogron deserowych i przerobowych nieprzeznaczonych na cele winiarskie 

Literatura uzupełniająca

autor: Jerzy Lisek

format: 165 x 235 mm, oprawa twarda

strony: 464

rok wydania: 2025

Szczegółowe referencje

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Nawadnianie warzyw polowych
  • -8,00 zł

Nawadnianie warzyw polowych

CENA OMNIBUS: 12,00 ZŁ Zadaniem publikacji jest przekazanie niezbędnych informacji producentom warzyw polowych na temat...
Cena Cena: 12,00 zł

Fokus na Innowacje....

Niniejszą publikację poświęciliśmy właśnie innowacjom w zakresie Rolnictwa 4.0, gdzie obok fachowych artykułów wyjaśniających...
Cena dla prenumeratorów: 40,00 zł
Cena Cena: 69,00 zł

Miesięcznik Praktycznego...

W numerze m.in.: Dobry sezon nie jest zły Stabilizacja w sadownictwie a rzeczywistość Oby nie przesadzić z optymizmem…
Cena Cena: 25,00 zł