Waluta:
Koszyk
Winorośl. Biologia, odmiany, uprawa
Najnowsze na rynku wydawnictwo na temat uprawy winorośli, którego autorem jest prof. Jerzy Lisek z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Celem tego opracowania jest zapoznanie czytelnika z odmianami winorośli przydatnymi do uprawy w warunkach Polski, sposobem założenia plantacji, najważniejszymi pracami prowadzonymi w winnicy, nawożeniem i ochroną przed organizmami szkodliwymi oraz ich konsekwencjami dla środowiska. Wydawnictwo zawiera również podstawowe informacje o biologii winorośli, rynku wina i winogron, prawnych, ekonomicznych i ekologicznych podstawach uprawy oraz przetwórstwie. Intencją autora było pokazanie, jak szerokiej wiedzy z różnych dziedzin wymaga współczesna uprawa roślin.
Spis treści:
Od autora
Wstęp
Uprawa winorośli w Polsce – historia, szanse, ograniczenia, przepisy i strategia rozwoju
Skład chemiczny, walory dietetyczne i zdrowotne winogron oraz wina
Pochodzenie, budowa i biologia krzewu
Fazy rozwojowe winorośli
Podatność krzewów na uszkodzenia mrozowe
Przymrozki wiosenne
Odmiany
Odmiany winiarskie
Odmiany deserowe
Odmiany ogrodowe (altanowe)
Deserowe odmiany do uprawy pod osłonami
Wybór odmiany – podsumowanie
Wymagania przyrodnicze i wybór stanowiska
Przygotowanie pola oraz zakładanie winnicy
Przedplon i przygotowanie gleby
Otoczenie winnicy
Materiał szkółkarski
Projektowanie i optymalny model winnicy
Sadzenie
Konstrukcja podporowa
Cięcie i formowanie krzewów
Cele i podstawowe zasady
Wybrane formy prowadzenia
Formowanie winorośli w ogrodzie – przy ścianach, altanach i pergolach
Cięcie letnie
Nawożenie
Składniki pokarmowe
Oddziaływanie nawożenia na środowisko i rola mikroorganizmów glebowych
Podstawy racjonalnego nawożenia
Nawożenie młodej winnicy
Nawożenie owocującej winnicy
Nawożenie organiczne
Wapnowanie gleby i dodatkowe nawożenie wapniem
Pielęgnacja gleby i regulowanie zachwaszczenia
Kompleksowe podejście do pielęgnacji gleby i regulowania zachwaszczenia
Najważniejsze gatunki chwastów
Chemiczne metody zwalczania chwastów
Mechaniczne metody zwalczania chwastów
Rośliny okrywowe
Ściółkowanie gleby
Nawadnianie
Zbiór owoców
Zabezpieczanie krzewów przed mrozem
Uprawa pod osłonami
Choroby winorośli
Opisy najważniejszych chorób infekcyjnych
Profilaktyka, monitoring i niechemiczne metody ochrony
Chemiczna ochrona roślin
Program ochrony winorośli przed chorobami grzybowymi
Choroby fizjologiczne (nieinfekcyjne)
Szkodniki winorośli
Systemy (metody) produkcji
Produkcja konwencjonalna
Produkcja integrowana (IP)
Produkcja ekologiczna
Produkcja biodynamiczna
Produkcja owoców bez pozostałości chemicznych środków ochrony roślin
Zagospodarowanie winogron i masy roślinnej z winnicy
Wino – rodzaje i styl
Winifikacja w telegraficznym skrócie
Bezalkoholowe przetwory z winogron
Zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych z winnicy i przerobu winogron
Wyposażenie winnicy i winiarni. Koszty założenia winnicy, produkcji winogron i wina
Opłacalność i planowanie
Koszty założenia i prowadzenia winnicy
Koszty organizacji piwnicy (winiarni)
Sumaryczne koszty inwestycji
Koszty produkcji i cena rynkowa wina
Koszty produkcji winogron deserowych i przerobowych nieprzeznaczonych na cele winiarskie
Literatura uzupełniająca
autor: Jerzy Lisek
format: 165 x 235 mm, oprawa twarda
strony: 464
rok wydania: 2025