NOWOŚĆ!! Biopreparaty dla zdrowych roślin i wysokich plonów SPRAWDŹ

Rzepak– przewodnik polowy

Rzepak – przewodnik polowy zawiera wszystkie niezbędne informacje na temat agrotechniki tej najpopularniejszej w Polsce rośliny oleistej (i białkowej). Przygotowany został w formie specyficznego "kalendarza" – w układzie chronologicznym – od przygotowania pola, poprzez siew, aż do zbioru. Przez kolejne fazy rozwojowe pokazujemy, na co zwrócić uwagę podczas lustracji, jakie środki i nawozy stosować w określonych dawkach, jakie są optymalne terminy ich użycia. Naszym celem jest maksymalizacja plonu przy minimum strat i optymalnych nakładach

Cena z ostatnich 30 dni przed obniżką
Cena z prenumeratą 45 zł 
Cena regularna 69 zł

Cena dla Prenumeratorów: 45,00 zł
więcej informacji o rabacie
Cena: 69,00 zł
Opis

Rzepak przewodnik polowy 

Rzepak to uprawa, która najdłużej przebywa w polu spośród rocznych roślin rolniczych, dlatego też wymaga najczęstszego doglądania i pielęgnacji. Od przygotowania pola do siewu, przez siew, do fazy kilku liści – konieczne są wizyty na polu kilka razy w tygodniu w celu obserwacji szkodników i chwastów oraz chorób, przede wszystkim suchej zgnilizny kapustnych. Jesieni wykonuje się też pierwszą regulację pokroju łanu. Pod koniec zimy i na początku wegetacji trzeba ocenić stan roślin po okresie zimowego spoczynku, dawkę i formę nawożenia azotowego a nieco później zastosować regulatory wzrostu, aby rzepak nie wylegał. Następnie – wiosną – w fazie pąkowania czy kwitnienia trzeba pilnować pojawu szkodników i chorób praktycznie codziennie. W każdej z faz musimy obserwować ewentualne niedobory mikroelementów, a najlepiej stosować nawozy zapobiegawczo, aby nie dopuścić do pojawienia się symptomów ich braku. Łącznie przez 11 miesięcy sprowadza się to nawet do kilkudziesięciu lustracji polowych. Przegapienie choć jednego niekorzystnego objawu może spowodować pominięcie lub spóźnienie wykonania zabiegu, który może mieć kolosalny wpływ na plon.

"Rzepak – przewodnik polowy" zawiera wszystkie niezbędne informacje na temat agrotechniki tej najpopularniejszej w Polsce rośliny oleistej (i białkowej). Przygotowany został w formie specyficznego "kalendarza" – w układzie chronologicznym – od przygotowania pola, poprzez siew, aż do zbioru. Przez kolejne fazy rozwojowe pokazujemy, na co zwrócić uwagę podczas lustracji, jakie środki i nawozy stosować w określonych dawkach, jakie są optymalne terminy ich użycia. Naszym celem jest maksymalizacja plonu przy minimum strat i optymalnych nakładach.

Spis treści:

  • Przed siewem
  • Siew
  • BBCH kiełkowanie
  • BBCH pierwsze liście
  • BBCH rozwój liści
  • Zimowanie
  • BBCH pędy boczne
  • BBCH wzrost pędu
  • BBCH pąkowanie
  • BBCH kwitnienie
  • BBCH łuszczyny
  • BBCH dojrzewanie

Autor: opracowanie zbiorowe

Liczba stron: 178

Format: 210 x 170 mm

Oprawa: miękka

Rok wydania: 2018

Wydawca: Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o.

ISBN 978-83-61078-83-8

14

Szczegółowe referencje

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

ATLAS CHORÓB ROŚLIN ROLNICZYCH

Atlas chorób roślin rolniczych to podręczny poradnik, dzięki któremu każdy rolnik z łatwością rozróżni choroby występujące...
Cena dla prenumeratorów: 56,00 zł
Cena Cena: 69,00 zł

Profi Technika 2/2025

Aktualny numer dwumiesięcznika Profi - magazynu dla każdego, kto interesuje się techniką rolniczą. W każdym wydaniu...
Cena Cena: 34,50 zł

Pamiętniki mieszkańców wsi....

Publikacja wydana z okazji 100-lecia niepodległości Polski. Przedstawia autentyczne, pełne dramatyzmu i patriotyzmu historie...
Cena dla prenumeratorów: 35,00 zł
Cena Cena: 45,00 zł

Malina - zeszyt uprawowy

W poniższej publikacji znajdziecie Państwo wszystkie informacje na temat uprawy maliny Cena z ostatnich 30 dni przed...
Cena Cena: 40,00 zł
100 pytań o strączkowe
  • Wyprzedaż!

100 pytań o strączkowe

Kompendium wiedzy o roślinach strączkowych podanej w bardzo przystępnej formie najczęściej zadawanych pytań i odpowiedzi....
Cena dla prenumeratorów: 25,00 zł
Cena Cena: 38,00 zł

To ja, Wiewiórka. Książka...

To ja, WIEWIÓRKA Wiewiórki są zwinne i zaradne. Zanim ukryją orzech w swojej spiżarni, najpierw pocierają go łapkami i...
Cena dla prenumeratorów: 24,00 zł
Cena Cena: 29,00 zł

Kukurydza na ziarno i na...

Szereg cech kukurydzy sprawia, iż jest ona rośliną bardzo przyjazną rolnikowi i niezbędną we współczesnym rolnictwie. Jeśli...
Cena dla prenumeratorów: 29,90 zł
Cena Cena: 39,90 zł

Soja i słonecznik...

Nowe gatunki ciepłolubne – soja i słonecznik. Na skutek m.in. zmian klimatu, konieczności wzbogacenia płodozmianu o...
Cena dla prenumeratorów: 30,00 zł
Cena Cena: 60,00 zł