PSZENICA JAKOŚCIOWA W MISTRZOWSKIEJ UPRAWIE

50,00 zł

Cena dla prenumeratorów: 25,00 zł
więcej informacji o rabacie

Poradnik "Pszenica jakościowa w mistrzowskiej uprawie" zawiera kompleksową wiedzę o tym wymagającym kierunku produkcji. Znajdują się w nim cenne wskazówki o niuansach agrotechnicznych dotyczących siewu, nawożenia czy stosowania regulatorów wzrostu, które często decydują o osiągnięciu sukcesu w uprawie pszenicy jakościowej.

Opis

Pszenica jakościowa w mistrzowskiej uprawie

Ponad 10 ton z hektara ziarna pszenicy o białku powyżej 13%... Czy to możliwe na glebie III czy IV klasy bonitacyjnej? Wielu pewnie puknie się w czoło! Jednak jest to nie tylko możliwe, ale zdarza się w praktyce coraz częściej w rodzimych gospodarstwach. Niedowiarkowie pewnie powiedzą, że papier wszystko zniesie i wiele można napisać. Jednak już nieraz byliśmy podczas takich żniw, na polach z glebą średniej klasy, gdzie rekordowo plonowała pszenica – mierzyliśmy pola oraz ważyliśmy zebrane ziarno. Dwucyfrowy wynik jest realny! To się zdarza!

Jak to robią najlepsi rolnicy, że uzyskują stabilne, wysokie plony pszenicy znakomitej jakości? To proste, ale pracochłonne i wymaga niemałych nakładów oraz wiedzy. Bez ponoszenia kosztów nie jest możliwe uzyskanie rekordowych plonów. Wszystko wymaga wysiłku. Sztuka polega na tym, aby koszty ponosić umiejętnie – tam, gdzie potrzeba, a oszczędzać tam, gdzie przyroda sama darzy.

Rekordowe plony i wysoka jakość w uprawie pszenicy są możliwe pod warunkiem zegarmistrzowskiej wręcz precyzji w dawkowaniu nasion, nawozów i środków ochrony roślin. Precyzja dawkowania to jedno. Drugi aspekt to terminowe wykonywanie zabiegów. Trzecim – niezbędnym elementem w drodze do sukcesu jest gleba. Chodzi o doprowadzenie jej do takiego stanu, aby magazynowała maksymalną ilość wody i składników pokarmowych. Jeśli zadbamy o te elementy, a i pogoda będzie łaskawa, zebranie 10 czy 11 t/ha wysokojakościowego ziarna pszenicy będzie możliwe.

Oddajemy Państwu poradnik „Pszenica jakościowa w mistrzowskiej uprawie”, który zawiera kompleksową wiedzę o tym wymagającym kierunku produkcji. Znajdują się w nim cenne wskazówki o niuansach agrotechnicznych dotyczących siewu, nawożenia czy stosowania regulatorów wzrostu, które często decydują o osiągnięciu sukcesu w uprawie pszenicy jakościowej.

Spis treści:

1. Budowanie plonu

  • Pszenica to nie tylko kłos
  • W pszenicach chlebowych liczy się jakość ziarna
  • Stawiając na jakość - postaw na odmianę
  • Młyny mają inne wymagania

2. Prowadzenie łanu

  • Plon wynika z obsady... kłosków, a nie roślin
  • Ryzykowne, lecz możliwe terminy siewu
  • Pszenica po kukurydzy - uprawa z fuzariozami w tle
  • Nie wszystkie odmiany do późnych siewów
  • Podstawa źdźbła bazą plonu
  • Skracanie nie tylko zapobiega wyleganiu
  • Pożenić wysoki plon i jakość ziarna

3. Nawożenie

  • Jesienią zadbaj o odżywienie P i K
  • Jeden składnik, trzy formy
  • Azot (nie)zbędny jesienią
  • Bez P i K wiosną rośliny sobie nie poradzą
  • Z azotem lepszy start
  • Azotowy dopalacz na plon i jakość ziarna
  • Niezbędne magnez i siarka
  • Bez mikro- ani rusz

4. Ochrona łanu

  • Zaprawianie - najbardziej precyzyjny zabieg
  • Ochrona łanu pszenicy przed chorobami jesienią
  • Ile zabiegów w pszenicy?
  • Oko w oko ze szkodnikiem
  • Chwasty zniszcz jesienią
  • Wiosną czas na poprawki

Autor: opracowanie zbiorowe

Rok wydania: 2016

Liczba stron: 122

Format: 210 x 297 mm

Oprawa: miękka

WydawcaPolskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o.

2503 Przedmioty
678

Szczegółowe referencje