Waluta:
Koszyk
Choroby i szkodniki warzyw
Książka autorstwa dr Marii Rogowskiej i dr. Jana Sobolewskiego to najobszerniejsze w języku polskim opracowanie zagadnienia dotyczącego chorób i szkodników roślin warzywnych, z pewnością także – jedno z nielicznych na świecie.
Lata obserwacji prowadzonych przez współtwórców książki, badań, obecności w gospodarstwach całej Polski przyczyniły się do powstania tej monografii. Drobiazgowe, obszerne opisy wyglądu poszczególnych stadiów wzbogaca wiele ilustracji pomocnych w poprawnym określeniu zagrożenia
Książka autorstwa dr Marii Rogowskiej i dr. Jana Sobolewskiego to najobszerniejsze w języku polskim opracowanie zagadnienia dotyczącego chorób i szkodników roślin warzywnych, z pewnością także – jedno z nielicznych na świecie.
Lata obserwacji prowadzonych przez współtwórców książki, badań, obecności w gospodarstwach całej Polski przyczyniły się do powstania tej monografii. Drobiazgowe, obszerne opisy wyglądu poszczególnych stadiów wzbogaca wiele ilustracji pomocnych w poprawnym określeniu zagrożenia
Nie zawsze możliwe jest dostrzeżenie sprawcy, dlatego też niejednokrotnie prezentujemy (w tym na ilustracjach) szkody, jakie wyrządza roślinie. Specjalistom zajmującym się profesjonalnym doradztwem w zakresie ochrony roślin a także studentom uczelni rolniczych i przyrodniczych, dedukujemy szereg zdjęć spod mikroskopów (konwencjonalnych, także mobilnych cyfrowych) i lup – pozwalających na dostrzeżenie i bardzo dokładne rozróżnienie sprawców – w efekcie postawienie trafnej diagnozy.
Na kartach książki podpowiadamy, sugerujemy, przekazujemy doświadczenia odnośnie do sposobów zapobiegania lub radzenia sobie z zagrożeniem. Przedstawiamy jak wykorzystać wszystkie możliwości znane obecnie nauce i praktyce – integrujemy metody ochrony.
Dajemy wskazówki odnośnie do:
• wyboru stanowiska,
• wykorzystania odpornych odmian,
• terminów siewu bądź sadzenia rozsady (aby ominąć okresy krytyczne wzmożonego nasilenia agrofaga i jego poszczególnych pokoleń),
• takiego prowadzenia i pielęgnacji plantacji (nawożenia, nawadniania), aby rośliny były w doskonałej kondycji,
• wykorzystania dostępnych na rynku środków ochrony roślin lub produktów (często pochodzenia naturalnego), których efektem ubocznym jest ograniczanie populacji patogenów i szkodników.
Wszystkie te informacje znajdziecie Państwo w naszej książce – obszernej treściowo i bogatej w ilustracje - ponad 600 kolorowych zdjęć!