Waluta:
Koszyk
Pszenica jakościowa w mistrzowskiej uprawie
Poradnik Pszenica jakościowa w mistrzowskiej uprawie zawiera kompleksową wiedzę o tym wymagającym kierunku produkcji. Znajdują się w nim cenne wskazówki o niuansach agrotechnicznych dotyczących siewu, nawożenia czy stosowania regulatorów wzrostu, które często decydują o osiągnięciu sukcesu w uprawie pszenicy jakościowej.
Pszenica jakościowa w mistrzowskiej uprawie
Ponad 10 ton z hektara ziarna pszenicy o białku powyżej 13%... Czy to możliwe na glebie III czy IV klasy bonitacyjnej? Wielu pewnie puknie się w czoło! Jednak jest to nie tylko możliwe, ale zdarza się w praktyce coraz częściej w rodzimych gospodarstwach. Niedowiarkowie pewnie powiedzą, że papier wszystko zniesie i wiele można napisać. Jednak już nieraz byliśmy podczas takich żniw, na polach z glebą średniej klasy, gdzie rekordowo plonowała pszenica – mierzyliśmy pola oraz ważyliśmy zebrane ziarno. Dwucyfrowy wynik jest realny! To się zdarza!
Jak to robią najlepsi rolnicy, że uzyskują stabilne, wysokie plony pszenicy znakomitej jakości? To proste, ale pracochłonne i wymaga niemałych nakładów oraz wiedzy. Bez ponoszenia kosztów nie jest możliwe uzyskanie rekordowych plonów. Wszystko wymaga wysiłku. Sztuka polega na tym, aby koszty ponosić umiejętnie – tam, gdzie potrzeba, a oszczędzać tam, gdzie przyroda sama darzy.
Rekordowe plony i wysoka jakość w uprawie pszenicy są możliwe pod warunkiem zegarmistrzowskiej wręcz precyzji w dawkowaniu nasion, nawozów i środków ochrony roślin. Precyzja dawkowania to jedno. Drugi aspekt to terminowe wykonywanie zabiegów. Trzecim – niezbędnym elementem w drodze do sukcesu jest gleba. Chodzi o doprowadzenie jej do takiego stanu, aby magazynowała maksymalną ilość wody i składników pokarmowych. Jeśli zadbamy o te elementy, a i pogoda będzie łaskawa, zebranie 10 czy 11 t/ha wysokojakościowego ziarna pszenicy będzie możliwe.
Oddajemy Państwu poradnik „Pszenica jakościowa w mistrzowskiej uprawie”, który zawiera kompleksową wiedzę o tym wymagającym kierunku produkcji. Znajdują się w nim cenne wskazówki o niuansach agrotechnicznych dotyczących siewu, nawożenia czy stosowania regulatorów wzrostu, które często decydują o osiągnięciu sukcesu w uprawie pszenicy jakościowej.
Spis treści:
1. Budowanie plonu
- Pszenica to nie tylko kłos
- W pszenicach chlebowych liczy się jakość ziarna
- Stawiając na jakość - postaw na odmianę
- Młyny mają inne wymagania
2. Prowadzenie łanu
- Plon wynika z obsady... kłosków, a nie roślin
- Ryzykowne, lecz możliwe terminy siewu
- Pszenica po kukurydzy - uprawa z fuzariozami w tle
- Nie wszystkie odmiany do późnych siewów
- Podstawa źdźbła bazą plonu
- Skracanie nie tylko zapobiega wyleganiu
- Pożenić wysoki plon i jakość ziarna
3. Nawożenie
- Jesienią zadbaj o odżywienie P i K
- Jeden składnik, trzy formy
- Azot (nie)zbędny jesienią
- Bez P i K wiosną rośliny sobie nie poradzą
- Z azotem lepszy start
- Azotowy dopalacz na plon i jakość ziarna
- Niezbędne magnez i siarka
- Bez mikro- ani rusz
4. Ochrona łanu
- Zaprawianie - najbardziej precyzyjny zabieg
- Ochrona łanu pszenicy przed chorobami jesienią
- Ile zabiegów w pszenicy?
- Oko w oko ze szkodnikiem
- Chwasty zniszcz jesienią
- Wiosną czas na poprawki
Autor: opracowanie zbiorowe
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 122
Format: 210 x 297 mm
Oprawa: miękka
Wydawca: Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o.
ISBN 978-83-61078-61-6