Waluta:
Koszyk
Warzywa dla przetwórstwa
Z radością prezentujemy kolejną edycję Zeszytu Uprawowego, poświęconą tematowi, który zyskuje coraz większe znaczenie wśród polskich rolników – produkcji warzyw z przeznaczeniem dla przetwórstwa.
W obliczu słabej koniunktury na rynku zbóż oraz dynamicznego rozwoju przetwórstwa warzywnego, wielu producentów – także tych niezwiązanych wcześniej z warzywnictwem – decyduje się na dywersyfikację upraw. To nie tylko sposób na bardziej stabilne i przewidywalne źródła dochodu, ale także odpowiedź na ograniczoną dostępność siły roboczej.
Spis treści
Warzywa kapustne
Odmiany na zielone różyczki
Najlepsze kalafiory do różyczkowania
Produkcja rozsady to wyzwanie
Wymagania pokarmowe kapustnych
Żywienie „przez korzeń” nie zawsze wystarcza
Choroby kalafiora i brokułu
Szkodniki brokułu i kalafiora w uprawie jesiennej
Transportery usprawniające ręczny zbiór róż
Warzywa korzeniowe
Przetwórcze propozycje selera korzeniowego
Rozsada selera, fundament dobrego plonu
Seler korzeniowy dla przetwórstwa
Cenne przetwórczo odmiany buraka
Nawożenie buraka ćwikłowego dla przetwórstwa
Choroby buraka ćwikłowego
Które pietruszki dla przetwórstwa?
Zbilansowana dieta dla pietruszki
Korzenie marchwi na soki, susz, kostkę i plastry
Warunki uzyskania wysokich plonów marchwi
Prawidłowe nawożenie marchwi
Mączniak na marchwi i pietruszce znów może być groźny
Techniki zbioru warzyw korzeniowych do przetwórstwa
Fasola szparagowa
Fasola dla zakładów przetwórczych
Ochrona fasoli przed chwastami
Choroby fasoli szparagowej
Szkodniki fasoli szparagowej dla przetwórstwa i ich zwalczanie
Kukurydza cukrowa
Odmiany kukurydzy cukrowej do przetwórstwa – jak wybrać najlepsze?
Kukurydza cukrowa okiem przetwórców
Zwalczanie chwastów w uprawie kukurydzy cukrowej
Uprawa kukurydzy cukrowej do przetwórstwa
Jak chronić uprawę kukurydzy przed chorobami?
Szkodniki kukurydzy cukrowej
Pokaz zbioru kukurydzy cukrowej