Waluta:
Koszyk
Mięta - pieprzowa
oślina wieloletnia wysokości ok. 70 cm. Do suszenia zbiera się liście, zanim rośliny zaczną kwitnąć. W lecznictwie stosowana jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych i jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych i wzmagający apetyt. Zawarty w niej mentol działa bakteriobójczo, przeciwbólowo, a użyty zewnętrznie daje uczucie chłodu. Napar z liści zalecany jest jako napój orzeźwiający podczas upałów. Liści można używać też jako przyprawy do ryb, mięsa i ziemniaków
Cena z ostatnich 30 dni przed obniżką
Cena z prenumeratą 2,90 zł
Cena regularna 3,10 zł
Polecamy!
Roślina wieloletnia wysokości ok. 70 cm. Do suszenia zbiera się liście, zanim rośliny zaczną kwitnąć. W lecznictwie stosowana jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych i jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych i wzmagający apetyt. Zawarty w niej mentol działa bakteriobójczo, przeciwbólowo, a użyty zewnętrznie daje uczucie chłodu. Napar z liści zalecany jest jako napój orzeźwiający podczas upałów. Liści można używać też jako przyprawy do ryb, mięsa i ziemniaków. W kuchniach świata mięta dodawana jest również do sosów, syropów, napojów, alkoholi, deserów, sałatek owocowych i groszku. Siew w kwietniu pod osłonami lub w maju do gruntu. Przed wysiewem nasiona należy umieścić w lodówce na okres 7 dni. Następnie nasiona wysiewać, zapewniając im temp. ok. 25 stopni C. Wschody trwają 2-3 tygodnie. Uprawiać w rozstawie 30x30 cm