Waluta:
Koszyk
Bazylia właściwa - zielonolistna
Roślina jednoroczna wysokości około 50 cm. Jako przyprawy używa się liści zbieranych w czasie kwitnienia roślin. Świeże można dodawać do kiszenia ogórków, suszone zaś do twarogu, sałatek, sosów, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb. Są szeroko stosowane w kuchni śródziemnomorskiej np. jako składnik pesto czy komponent sałatek i dań z pomidorami. Używać w niewielkich ilościach ze względu na silny zapach. Ułatwia trawienie. Wypijanie naparu z liści łagodzi kaszel, zalecane jest także przy zapaleniu dróg moczowych. Nasiona wysiewać na początku kwietnia do skrzynek lub w maju wprost na miejsce stałe. W temp 20-25 °C wschody trwają 7-14 dni. Rozsadę wysadzać w drugiej połowie maja (gdy minie obawa przymrozków) - w rzędy co 30 cm. Lubi stanowisko osłonięte, słoneczne
Cena z ostatnich 30 dni przed obniżką
Cena z prenumeratą 4 zł
Cena regularna 4,40 zł
Polecamy!
Roślina jednoroczna wysokości około 50 cm. Jako przyprawy używa się liści zbieranych w czasie kwitnienia roślin. Świeże można dodawać do kiszenia ogórków, suszone zaś do twarogu, sałatek, sosów, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb. Są szeroko stosowane w kuchni śródziemnomorskiej np. jako składnik pesto czy komponent sałatek i dań z pomidorami. Używać w niewielkich ilościach ze względu na silny zapach. Ułatwia trawienie. Wypijanie naparu z liści łagodzi kaszel, zalecane jest także przy zapaleniu dróg moczowych. Nasiona wysiewać na początku kwietnia do skrzynek lub w maju wprost na miejsce stałe. W temp 20-25 °C wschody trwają 7-14 dni. Rozsadę wysadzać w drugiej połowie maja (gdy minie obawa przymrozków) - w rzędy co 30 cm. Lubi stanowisko osłonięte, słoneczne.
Polecamy!