Waluta:
Koszyk
Program Ochrony Roślin Warzywnych 2025
Program Ochrony Roślin Warzywnych to nieodzowne narzędzie nie tylko dla producentów warzyw, ale także dla dystrybutorów środków ochrony roślin.
Znajdziecie w nim Państwo najbardziej aktualne informacje dotyczące preparatów zarejestrowanych w uprawie roślin.
Program ochrony warzyw przed chorobami i szkodnikami na rok 2025
Słowo od Wydawcy
Spis alfabetyczny fungicydów
Fungicydy w ramach handlu równoległego zarejestrowane do stosowania w uprawach warzyw
Spis alfabetyczny zoocydów
Zoocydy w ramach handlu równoległego zarejestrowane do stosowania w uprawach warzyw
Moluskocydy – środki ślimakobójcze
Charakterystyka środków zawierających żywe organizmy, przeznaczonych do zwalczania szkodników lub chorób warzyw
Preparaty działające fizycznie/mechanicznie
Regulatory wzrostu stosowane w warzywnictwie
Niektóre adiuwanty (środki wspomagające) zalecane jako dodatek (w mieszaninach zbiornikowych) do fungicydów i zoocydów
Kody FRAC i IRAC
Preparaty do czyszczenia i dezynfekcji obiektów uprawowych oraz udrażniania systemów nawadniających
Skrócone i pełne nazwy substancji aktywnych
Program ochrony warzyw uprawianych w polu przed chorobami i szkodnikami
Bób
Brokuł
Burak ćwikłowy
Cebula
Chrzan
Czosnek
Dynia zwyczajna (cukinia, kabaczek, patison) i olbrzymia
Fasola
Groch
Kalafior
Kapusta głowiasta
Kapusta pekińska
Koper
Kukurydza
Marchew
Ogórek
Pasternak
Pietruszka
Pomidor
Por
Rabarbar
Rokietta siewna (rukola)
Roszpunka warzywna (roszponka)
Rzepa i rzodkiew
Rzodkiewka
Sałata – uprawy polowe i czasowo osłaniane
Seler
Szparag
Szpinak
Program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed chorobami i szkodnikami
Dynia zwyczajna (cukinia, kabaczek, patison)
Fasola
Oberżyna
Ogórek
Papryka
Pomidor
Rośliny warzywne uprawiane na młode liście
Rzodkiewka
Sałata
Program ochrony warzyw przed chwastami na rok 2024
Komentarz
Herbicydy zalecane do odchwaszczania warzyw
Herbicydy w ramach handlu równoległego zarejestrowane
do stosowania w uprawach warzyw
Niektóre adiuwanty (środki wspomagające) zalecane
do herbicydów
Terminy i dawki stosowania herbicydów
Zwalczanie perzu i innych chwastów
Okres wiosenny – przed siewem i sadzeniem warzyw
Okres wiosenny lub letnio-jesienny
Bób
Brokuł z rozsady
Brokuł z siewu w pole lub na rozsadnik
Brukiew jadalna
Burak ćwikłowy
Burak liściowy (boćwina)
Cebula zwyczajna z siewu
Cebula zwyczajna z rozsady
Cebula zwyczajna z dymki
Chrzan
Cykoria liściowa głowiasta (radicchio) i cykoria sałatowa
Czosnek sadzony jesienią
Czosnek sadzony wiosną
Dynia olbrzymia, zwyczajna (cukinia, patison, dynia makarnowa)
i piżmowa z siewu lub sadzenia
Endywia
Fasola
Groch jadalny zielony (cukrowy i łuskowy) i na suche nasiona
Jarmuż
Kalafior z siewu w pole lub na rozsadnik
Kalafior z rozsady
Kalarepa
Kapusta głowiasta (biała i czerwona) z siewu w pole lub na rozsadnik
Kapusta głowiasta (biała, czerwona), kapusta włoska i brukselska z rozsady
Kapusta pekińska i inne kapusty chińskie
Koper ogrodowy
Kukurydza cukrowa
Marchew
Oberżyna (bakłażan)
Ogórek
Papryka
Pasternak
Pietruszka
Pomidor z siewu
Pomidor z rozsady
Por z siewu
Por z rozsady
Rabarbar
Rzepa jadalna
Roszponka
Rukola
Rzodkiew i rzodkiewka
Salsefia i skorzonera
Sałata z siewu i z rozsady
Seler korzeniowy z siewu
Seler z rozsady
Soczewica
Siedmiolatka (cebula siedmiolatka)
Szalotka (cebula szalotka)
Szczypiorek
Szparag
Szpinak
Herbicydy zawierające glifosat służące głównie do niszczenia perzu i chwastów wieloletnich przed uprawą warzyw
Wrażliwość niektórych chwastów jednoliściennych na graminicydy stosowane po wschodach warzyw
Wrażliwość na herbicydy niektórych chwastów częściej występujących w uprawie warzyw