Waluta:
Koszyk
Higiena w pasiece
Zdrowe rodziny pszczele zapewniają pszczelarzowi godziwy zarobek uzyskiwany ze sprzedaży produktów pasiecznych, głównie miodu. Zdrowe rodziny pszczele, to także rodziny silne, które, niezależnie od swoich możliwości produkcyjnych w zakresie pozyskiwanego od nich miodu, zapewniają wysokie plony w polu, sadzie i ogrodzie jako zapylaczki entomofilnych roślin uprawnych.
Higiena w pasiece
Słowo „higiena" pochodzi z języka greckiego i oznacza czynności zmierzające do zachowania zdrowia i zapobiegania cho¬robom. Przez pojęcie higieny w pasiece rozumiemy pewne czynno¬ści, które zapobiegają powstawaniu, przenoszeniu i rozprzestrze¬nianiu się chorób pszczół dorosłych i czerwia. Pojęcie to obejmu-je również cały zespół czynności mających na celu utrzymanie po¬rządku i czystości na terenie pasieczyska, magazynów i pracowni pszczelarskich.
Szeroko rozumiane wymogi higieny dotyczą tak¬że produktów pozyskiwanych od pszczół, a także higieny osobistej pszczelarza. Zdrowe rodziny pszczele zapewniają pszczelarzowi go¬dziwy zarobek uzyskiwany ze sprzedaży produktów pasiecznych, głównie miodu. Zdrowe rodziny pszczele, to także rodziny silne, które, niezależnie od swoich możliwości produkcyjnych w zakresie pozyskiwanego od nich miodu, zapewniają wysokie plony w polu, sadzie i ogrodzie jako zapylaczki entomofilnych roślin uprawnych.
Zagadnieniu utrzymywania silnych i wydajnych rodzin pszczelich poświęca się wiele uwagi i wciąż poszukuje nowych, doskonalszych metod zapewniających większą ich produkcyjność. Z tych względów dużo uwagi poświęca się także zagadnieniom związanym ze zdrowotnością rodzin pszczelich, zapobieganiu chorobom, a zwłaszcza chorobom zaraźliwym, w czym niemałe znaczenie mają czynności związane z szeroko pojętą higieną pa¬sieczną.
Autor: Barbara Tomaszewska, Paweł Chorbiński
Rok wydania: 2009
Liczba stron: 168
Format: 145 x 205 mm
Oprawa: miękka
Wydawca: Polskie Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
ISBN 978-83-09-99014-7