Waluta:
Koszyk
Raport o roślinach strączkowych - publikacja PDF
W ostatnich latach w UE znacznie wzrosła powierzchnia przeznaczona na uprawę roślin wysokobiałkowych. Chodzi głównie o groch, bobik, soczewicę, ciecierzycę oraz inne rośliny strączkowe. Trend ten był napędzany przez zachęty polityczne i rosnące spożycie, co jest wynikiem zarówno szerszego wykorzystania tych roślin w paszach, jak i wzrostu popularności wśród konsumentów, co z kolei wynika z mody na dietę roślinną.
Przygotowany wspólnie przez redaktorów „Tygodnika Poradnika Rolniczego” oraz „top agrar Polska” zbiór najnowszych publikacji o rynku roślin strączkowych, ich roli w ograniczaniu kosztów nawożenia oraz wykorzystaniu w paszach jest odpowiedzią na zmieniające się w tym względzie zapotrzebowanie rolników.
Zapraszamy do lektury!
W ostatnich latach w UE znacznie wzrosła powierzchnia przeznaczona na uprawę roślin wysokobiałkowych. Chodzi głównie o groch, bobik, soczewicę, ciecierzycę oraz inne rośliny strączkowe. Trend ten był napędzany przez zachęty polityczne i rosnące spożycie, co jest wynikiem zarówno szerszego wykorzystania tych roślin w paszach, jak i wzrostu popularności wśród konsumentów, co z kolei wynika z mody na dietę roślinną.
Ponadto rośliny strączkowe wiążą azot w glebie i wpływają na ograniczenie stosowania nawozów azotowych, co obecnie nabiera znaczenia. Rolnicy jednak nadal dość niechętnie podchodzą do zwiększenia ich uprawy ze względu na dużą niestabilność plonowania oraz brak odpowiednich odmian. Jednak ze względu na postęp w badaniach i innowacjach stosowanych w genetyce i uprawie przewiduje się, że zainteresowanie uprawą roślin wysokobiałkowych w Europie do 2031 roku będzie rosło i produkcja wzrośnie o 33% do 5,2 mln t. Natomiast zwiększona dostępność roślin wysokobiałkowych w Unii Europejskiej może wpłynąć na wzrost o 4,2% stosowania paszy o zawartości białka na poziomie między 15 a 30%. Unijni eksperci przewidują, iż ceny takiej paszy mogą zacząć rosnąć już w 2023 roku. Natomiast ceny pasz wysokobiałkowych pozostaną wysokie przez kolejnych 10 lat.
Przygotowany wspólnie przez redaktorów „Tygodnika Poradnika Rolniczego” oraz „top agrar Polska” zbiór najnowszych publikacji o rynku roślin strączkowych, ich roli w ograniczaniu kosztów nawożenia oraz wykorzystaniu w paszach jest odpowiedzią na zmieniające się w tym względzie zapotrzebowanie rolników.
Zapraszamy do lektury!