Warzywa dyniowate – najgroźniejsze choroby i szkodniki

Największe szkody gospodarcze spośród chorób wyrządzają mączniaki rzekome i prawdziwe, alternarioza oraz zgorzel siewek. Groźne są także choroby powodowane czynnikami środowiska oraz choroby fizjologiczne. Do groźnych szkodników zalicza się mszyce, śmietki oraz przędziorki.

Cena: 10,00 zł
Cena dla Prenumeratorów: 8,00 zł
więcej informacji o rabacie
Opis

Warzywa dyniowate - najgroźniejsze choroby i szkodniki

Z warzyw dyniowatych do najpopularniejszych należą ogórki. Ogórki są ciepłolubne, dlatego źle znoszą kilkudniowe ochłodzenia, jak również nadmierne opady deszczu, zwłaszcza w początkowej fazie kiełkowania nasion i wzrostu siewek. Nawet kilkudniowe spadki temperatury poniżej 12ºC i nadmiar wilgoci w glebie powodują całkowite zahamowanie wzrostu roślin oraz masowe ich zamieranie. Mimo dużego postępu w hodowli nowych odmian ogórków, odpornych na choroby i szkodniki, stanowią one nadal duże zagrożenie. Ważną część technologii uprawy ogórka zajmują zabiegi ochronne. Zaniechanie bądź opóźnianie wykonywania podstawowych zabiegów fitosanitarnych prowadzi do istotnego spadku plonu.

Największe szkody gospodarcze spośród chorób wyrządzają mączniaki rzekome i prawdziwe, alternarioza oraz zgorzel siewek. Groźne są także choroby powodowane czynnikami środowiska oraz choroby fizjologiczne.

Do groźnych szkodników zalicza się mszyce, śmietki oraz przędziorki.

Autor: Józef Robak, Jerzy Szwejda

Rok wydania: 2008

Format: A5

Liczba stron: 38

Oprawa: miękka 

Wydawnictwo: Hortpress Sp. z o.o.

281 Przedmioty
2048

Szczegółowe referencje

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Pod Osłonami – roczna...

Pod Osłonami to specjalistyczne czasopismo skierowane do producentów warzyw i kwiatów uprawianych w szklarniach i tunelach. Na...
Cena Cena: 120,00 zł

Warzywa psiankowate –...

Z warzyw psiankowatych do najpopularniejszych należą pomidory. Mają one szerokie zastosowanie. Spożywane są na surowo i pod...
Cena dla prenumeratorów: 8,00 zł
Cena Cena: 10,00 zł

ABC uprawy truskawki w polu

Bardzo ważnymi aspektami tradycyjnej uprawy polowej, decydującymi o wysokim plonowaniu oraz uzyskaniu dorodnych i dobrych...
Cena dla prenumeratorów: 15,20 zł
Cena Cena: 19,00 zł

CHRYZANTEMY - PRAKTYCZNY...

Chryzantemy.  Praktyczny poradnik dla producentów. - Publikacja skierowana jest do producentów chryzantem. Omówione są w niej...
Cena dla prenumeratorów: 22,40 zł
Cena Cena: 28,00 zł

Cukinia

Cukinia zdobywa coraz większą popularność na rynku warzyw świeżych oraz dla przetwórstwa. Znajduje się na liście 20 gatunków...
Cena dla prenumeratorów: 20,00 zł
Cena Cena: 25,00 zł

Warzywa liściowe –...

Każdego roku zagrożeniem na uprawach warzyw liściowych, głównie sałaty i szpinaku, są choroby i szkodniki, które, gdy nie są...
Cena dla prenumeratorów: 8,00 zł
Cena Cena: 10,00 zł

Warzywa kapustowate –...

Do najważniejszych pod względem gospodarczym chorób warzyw kapustowatych zalicza się między innymi – zgorzel siewek, kiłę,...
Cena dla prenumeratorów: 8,00 zł
Cena Cena: 10,00 zł

Program Ochrony Roślin...

Program Ochrony Roślin Warzywnych Uprawianych w Polu na rok 2020 powstał przy współpracy z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa...
Cena dla prenumeratorów: 9,90 zł
Cena Cena: 14,90 zł