SETKI PRODUKTÓW
niezbędnych w prowadzeniu gospodarstwa.
 
DO 50 % RABATU dla Prenumeratorów
„top agrar Polska” lub „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.
 
DARMOWA DOSTAWA
przy zakupach za łaczną kwotę 150 zł brutto.
Pakiet BYDŁO: Choroby bydła + Bydło mięsne Zobacz większe

Pakiet BYDŁO: Choroby bydła + Bydło mięsne

296_360

Nowy

Publikacja "Choroby bydła" podpowiada, jak dbać o dobrą zdrowotność cieląt, krów i opasów. W dobie rosnącej lekooporności patogenów i mimo wprowadzania coraz to doskonalszych preparatów farmakologicznych, leczenie wielu chorób nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Poradnik „Bydło mięsne” stanowi zbiór cennych porad, dotyczących systemów produkcji, utrzymania, żywienia czy przygotowania pastwisk. 

Więcej szczegółów

Twoja cena: 65,00 zł


Cena dla prenumeratorów 40,00 zł

Dostępnośc: 100 szt.

Pakiet BYDŁO: Choroby bydła + Bydło mięsne

Choroby bydła

   W ostatnim czasie polscy rolnicy ogromnym wysiłkiem finansowym zmienili oblicze naszego rolnictwa. Powstało wiele nowoczesnych obór, wiele zmodernizowano. Stada są coraz większe i rośnie wydajność bydła mlecznego oraz opasowego. Niestety, koncentracja zwierząt zwiększa ryzyko infekcji chorobotwórczymi patogenami. Ponadto coraz większa wydajność zwierząt sprawia, że sa one bardziej wymagające pod względem warunków utrzymania, a zwłaszcza żywienia. Wszelkie uchybienia w szeroko rozumianym dobrostanie zwierząt skutkują wzrostem zachorowalności.

   Publikacja "Choroby bydła" podpowiada, jak dbać o dobrą zdrowotność cieląt, krów i opasów. W dobie rosnącej lekooporności patogenów i mimo wprowadzania coraz to doskonalszych preparatów farmakologicznych, leczenie wielu chorób nie przynosi oczekiwanych rezultatów. W tej sytuacji najbardziej racjonalnym zachowaniem jest zapobieganie chorobom. Mówiąc krótko, stawiajmy na profilaktykę! Aby była ona skuteczna, musimy znać zagrożenia. O tym własnie traktuje nasze wydanie "Choroby bydła", w którym na 112 stronach rzeczowo opisaliśmy naistotniejsze schorzenia występujące u cieląt i dorosłego bydła. Informujemy o przyczynach powstawania poszczególnych chorób, sposobach ich nowoczesnego leczenia i co najważniejsze - jak im zapobiegać.

   Spis treści:

I. ZARZĄDZANIE ZDROWIEM
   1. Organizacja: Stado w dobrych rękach
   2. Leki: Leki tylko pod kontrolą!
   3. Higiena: Bez higieny nie ma zdrowia
II. CHOROBY CIELĄT
   1. Organizacja: Pod troskliwą opieką
   2. Budowanie odporności: Siara - fundament zdrowia
   3. Biegunki: Ucieczka wody i elektrolitów
   4. Narząd oddechowy: Cielęta potrzebują zdrowych płuc
   5. Program zdrowotny: Ochrona zdrowia cieląt
III. CHOROBY PASOŻYTNICZE
   1. Organizacja: Nie daj szans pasożytom!
   2. Robaczyce: Zagrożenie czai się na pastwisku
   3. Ektoparazytozy: Sprawdzaj skórę regularnie!
   4. Protoparazytozy: Niebezpieczne pierwotniaki
IV. CHOROBY ZAKAŹNE
   1. Organizacja: Choroby zakaźne: coraz większy problem!
   2. IBR/IPV: IBR/IPV ma wiele postaci
   3. BVD-MD: Wykryj nosicieli BVD-MD
   4. Leptospiroza: Jak rozpoznać leptospirozę
   5. Paratuberkuloza: Skryta, podstępna i niszczy
   6. BTV: Choroba w kolorze "blue"
   7. Wirus Schmallenberg: Wirus, który atakuje płód
   8. Grzybica skóry: Grzybica skóry bydła - dermatofitoza
V. CHOROBY WYMIENIA
   1. Organizacja: Zapalenia to reakcja obronna organizmu
   2. Patogeny: Główni sprawcy infekcji
   3. Terapia: Zasady leczenia mastitis
   4. Profilaktyka: Konsekwentne stosowanie zasad ogranicza infekcje!
VI. PŁODNOŚĆ
   1. Wskaźniki płodności: Płodość na medal
   2. Diagnostyka ciąży: Cielna czy niecielna
   3. Zamieranie zarodków: Ginące zarodki
   4. Cicha ruja: Cicha ruja, trudne wyzwanie
   5. Cysty jajnikowe: Jajniki mało aktywne
   6. Zapalenia macicy: Zagrożenia poporodowe
   7. Ronienia: Stracona ciąża
VII. ZABURZENIA POKARMOWE
   1. Organizacja: Choroby wywołane błędami żywieniowymi
   2. Ketoza: Choroba zawodowa krów
   3. Kwasica: Nadmiar treściwych grozi kwasicą!
   4. Zasadowica: Szkodliwy nadmiar białka
   5. Zaleganie po porodzie: Gdy krowa nie wstaje
   6. Przemieszczenie trawieńca: Labilny trawieniec

Autor praca zbiorowa

Rok wydania 2014
Stron 116
Format 210 x 297 mm
Oprawa miękka

Wydawnictwo Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o.


Bydło mięsne - hodowla, utrzymanie, żywienie, zdrowie

   Poradnik „Bydło mięsne” stanowi zbiór cennych i wartościowych oraz praktycznych porad, dotyczących systemów produkcji, utrzymania, żywienia czy przygotowania pastwisk. Na łamach tego wydania profesjonaliści szczegółowo omawiają aspekty związane ze zdrowotnością zwierząt, rozrodem, jak i zabiegami pielęgnacyjnymi. Kolejną ważną zaletą poradnika „Bydło mięsne” są przedstawione tam przykłady pomieszczeń dla bydła mięsnego i wyposażenia obór wraz z opisem ich funkcji oraz przydatności z punktu widzenia praktyki, wykorzystywane przez hodowców.

   Spis treści:

I. RYNEK
   1. Polska wołowina trafia na eksport
   2. Zdobyć rynek
II. RASY
   1. Rasy: zdolność adaptacyjna i smak mięsa
   2. Aberdeen Angus czarny i czerwony
   3. Belgijska biało-błękitna
   4. Blonde d’Aquitaine
   5. Charolaise
   6. Hereford
   7. Highland
   8. Limousin
   9. Marchigiana
   10. Piemontese
   11. Salers
   12. Simental mięsny
III. ORGANIZACJA PRODUKCJI
   1. Mieszańce mięsne: więcej zalet w opasie
   2. Poprawić jakość żywca
   3. Właściwy odchów to zdrowe jałówki
   4. Dobry start to dorodne odsadki
   5. Budynki dla bydła: otwarte czy zamknięte?
IV. OBORY
   1. Przestronna obora z wysokim stołem
   2. Obora z ażurową podłogą
   3. Mamki tylko w oborze
   4. W oborze cały rok
   5. Z wygrodzeniami bezpieczniej
   6. Funkcjonalne drabiny paszowe
   7. Ze starej na nową
V. ŻYWIENIE
   1. Krowy w kondycji rozpłodowej
   2. Opasy: podstawą pasze objętościowe
VI. PASTWISKA
   1. Mieszanki na trwałe użytki zielone
   2. Elektryzator: serce ogrodzenia
VII. ROZRÓD
   1. Poród bez komplikacji
   2. Sezonowość rozrodu bydła mięsnego
   3. Wywoływanie i synchronizacja rui
   4. Ciąża, poród i komplikacje okołoporodowe
   5. Schorzenia okresu poporodowego u krów
VIII. PIELĘGNACJA
   1. Usuń rogi
   2. Skoryguj racice
IX. ZDROWIE
   1. Unikaj chorób układu pokarmowego
   2. Zwalczaj pasożyty skóry

Autor praca zbiorowa

Wydawnictwo: Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o.

Rok wydania 2011
Stron 98
Format 210 x 297 mm
Oprawa miękka

Opinie

Brak komentarzy

Napisz opinię

Pakiet BYDŁO: Choroby bydła + Bydło mięsne

Pakiet BYDŁO: Choroby bydła + Bydło mięsne

Publikacja "Choroby bydła" podpowiada, jak dbać o dobrą zdrowotność cieląt, krów i opasów. W dobie rosnącej lekooporności patogenów i mimo wprowadzania coraz to doskonalszych preparatów farmakologicznych, leczenie wielu chorób nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Poradnik „Bydło mięsne” stanowi zbiór cennych porad, dotyczących systemów produkcji, utrzymania, żywienia czy przygotowania pastwisk. 

Napisz opinię