SETKI PRODUKTÓW
niezbędnych w prowadzeniu gospodarstwa.
 
DO 50 % RABATU dla Prenumeratorów
„top agrar Polska” lub „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.
 
DARMOWA DOSTAWA
przy zakupach za łaczną kwotę 150 zł brutto.
Bydło mięsne Zobacz większe

Bydło mięsne

360

Nowy

Poradnik „Bydło mięsne” stanowi zbiór cennych i wartościowych oraz praktycznych porad, dotyczących systemów produkcji, utrzymania, żywienia czy przygotowania pastwisk.

Więcej szczegółów

Twoja cena: 27,50 zł


Cena dla prenumeratorów 22,00 zł

Dostępnośc: 593 szt.

Bydło mięsne - hodowla, utrzymanie, żywienie, zdrowie

   Poradnik „Bydło mięsne” stanowi zbiór cennych i wartościowych oraz praktycznych porad, dotyczących systemów produkcji, utrzymania, żywienia czy przygotowania pastwisk. Na łamach tego wydania profesjonaliści szczegółowo omawiają aspekty związane ze zdrowotnością zwierząt, rozrodem, jak i zabiegami pielęgnacyjnymi. Kolejną ważną zaletą poradnika „Bydło mięsne” są przedstawione tam przykłady pomieszczeń dla bydła mięsnego i wyposażenia obór wraz z opisem ich funkcji oraz przydatności z punktu widzenia praktyki, wykorzystywane przez hodowców.

   Spis treści:

I. RYNEK
   1. Polska wołowina trafia na eksport
   2. Zdobyć rynek
II. RASY
   1. Rasy: zdolność adaptacyjna i smak mięsa
   2. Aberdeen Angus czarny i czerwony
   3. Belgijska biało-błękitna
   4. Blonde d’Aquitaine
   5. Charolaise
   6. Hereford
   7. Highland
   8. Limousin
   9. Marchigiana
   10. Piemontese
   11. Salers
   12. Simental mięsny
III. ORGANIZACJA PRODUKCJI
   1. Mieszańce mięsne: więcej zalet w opasie
   2. Poprawić jakość żywca
   3. Właściwy odchów to zdrowe jałówki
   4. Dobry start to dorodne odsadki
   5. Budynki dla bydła: otwarte czy zamknięte?
IV. OBORY
   1. Przestronna obora z wysokim stołem
   2. Obora z ażurową podłogą
   3. Mamki tylko w oborze
   4. W oborze cały rok
   5. Z wygrodzeniami bezpieczniej
   6. Funkcjonalne drabiny paszowe
   7. Ze starej na nową
V. ŻYWIENIE
   1. Krowy w kondycji rozpłodowej
   2. Opasy: podstawą pasze objętościowe
VI. PASTWISKA
   1. Mieszanki na trwałe użytki zielone
   2. Elektryzator: serce ogrodzenia
VII. ROZRÓD
   1. Poród bez komplikacji
   2. Sezonowość rozrodu bydła mięsnego
   3. Wywoływanie i synchronizacja rui
   4. Ciąża, poród i komplikacje okołoporodowe
   5. Schorzenia okresu poporodowego u krów
VIII. PIELĘGNACJA
   1. Usuń rogi
   2. Skoryguj racice
IX. ZDROWIE
   1. Unikaj chorób układu pokarmowego
   2. Zwalczaj pasożyty skóry

Autor praca zbiorowa

Wydawnictwo: Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o.

Rok wydania 2011
Stron 98
Format 210 x 297 mm
Oprawa miękka

Opinie

Brak komentarzy

Napisz opinię

Bydło mięsne

Bydło mięsne

Poradnik „Bydło mięsne” stanowi zbiór cennych i wartościowych oraz praktycznych porad, dotyczących systemów produkcji, utrzymania, żywienia czy przygotowania pastwisk.

Napisz opinię

Produkty powiązane