SETKI PRODUKTÓW
niezbędnych w prowadzeniu gospodarstwa.
 
DO 50 % RABATU dla Prenumeratorów
„top agrar Polska” lub „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.
 
DARMOWA DOSTAWA
przy zakupach za łaczną kwotę 150 zł brutto.
Sad nowoczesny - prenumerata roczna Zobacz większe

Sad Nowoczesny - prenumerata roczna

SN1

Nowy

Miesięcznik „Sad Nowoczesny” wydawany jest od 1972 r. Magazyn skierowany jest głównie do polskich sadowników. Przekazywane są w nim najnowsze osiągnięcia nauki i techniki dotyczące uprawy roślin sadowniczych, m.in.: nawożenia, ochrony przed szkodnikami i chorobami, przechowywania owoców oraz hodowli nowych odmian.

Więcej szczegółów

Twoja cena: 126,00 zł


Dostępnośc: 74 szt.

Miesięcznik „Sad Nowoczesny” wydawany jest od 1972 r. Magazyn skierowany jest głównie do polskich sadowników. Przekazywane są w nim najnowsze osiągnięcia nauki i techniki dotyczące uprawy roślin sadowniczych, m.in.: nawożenia, ochrony przed szkodnikami i chorobami, przechowywania owoców oraz hodowli nowych odmian. Czasopismo upowszechnia wyniki prac badawczych krajowych ośrodków naukowych. Obok artykułów zamieszczane są także reklamy najlepszych produktów mających zastosowanie w gospodarstwie sadowniczym i szkółkarskim.

Prenumeratra roczna obejmuje 12 wydań.
 

„Sad Nowoczesny” 7/2018 – główne zagadnienia

 

TEMAT NUMERU: Jabłka dla przemysłu

Proces zakładania sadów trwa. Jeżeli aura będzie sprzyjająca, zbiory mogą w tym roku osiągnąć 4,5 mln ton. Przemysł będzie miał do zagospodarowania prawdopodobnie 2,5 mln ton surowca. Jabłka przemysłowe są bardzo różne pod względem jakości, odmian i kosztów produkcji. Znajdują się wśród nich te produkowane jako deserowe (od 1 do 1,5 mln ton), na które nie ma zbytu w kraju i zagranicą. Blisko 400 tys. ton pochodzi z odsortu jabłek deserowych. Resztę stanowią jabłka niskiej jakości ze starych drzew niedostatecznie pielęgnowanych.

Jakie produkty powstają z jabłek? Czy sprzedaż jabłek do przemysłu sadownikom się opłaca? O tym – na kolejnych stronach tematu numeru.

 

 Jabłka jako surowiec

Od wielu lat jabłka przemysłowe odgrywają ważną rolę w polskim sadownictwie. Niezależnie od wielkości zbiorów ich udział w produkcji ogółem wynosi 50–60%. Jakie produkty się z nich wytwarza? Czy dostarczanie jabłek do przetwórstwa jest opłacalne?

 

Jak to z koncentratem jest? – Jolanta Szaciłło

Jabłka przemysłowe w większości są surowcem dla zagęszczonego soku jabłkowego. O sytuacji na tym rynku mówiła dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podczas XXI Sympozjum KUPS.

 

NFC coraz bardziej popularne – Jolanta Szaciłło

Od 2012 r. produkcja soków naturalnie mętnych wzrosła w Polsce o 300%. Zyskują one coraz większą popularność wśród konsumentów. Mówił o tym Piotr Trojanowicz na XXI Sympozjum KUPS.

 

Mamy jabłka, róbmy cydr – Krzysztof Janisławski

Rozmowa z Arturem Dubajem, głównym technologiem Ambry SA, producenta Cydru Lubelskiego

 

Nie istniejemy bez producentów – Jolanta Szaciłło

To opinia przetwórców, wyrażana na XXI Sympozjum KUPS, które za temat obrało strategię rozwoju branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych (Łódź, 23–25 maja).

 

Jabłoniowy sad przemysłowy – Aleksandra Jóźwicka

Kiedy założyć sad przemysłowy? Czym powinien się charakteryzować? Jakie odmiany wziąć pod uwagę?

 

Agrotechnika

 

Parchoodporne odmiany jabłoni z Instytutu Ogrodnictwa – dr hab. Elżbieta Rozpara, prof. IO; dr Dorota Kruczyńska; prof. dr hab. Edward Żurawicz

Program hodowli odpornościowej jabłoni jest prowadzony od wielu lat w różnych ośrodkach. W Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach wyhodowano trzy parchoodporne odmiany, przydatne do uprawy ekologicznej i przetwórstwa.

 

Jedyny taki Jonagold – „Okiem doradcy” Adama Fury

Przed embargiem wysyłaliśmy do Rosji wszystkie jabłka bez względu na wybarwienie. Dziś na odmiany zielono-czerwone nie ma popytu. Na nowych rynkach, egzotycznych, gdzie nie uprawia się jabłoni, też trudno je sprzedać, bo tam znane są wyłącznie jabłka jednokolorowe.

 

Wpływ fertygacji na plon i jakość jabłek – dr inż. Andrzej Grenda

Fertygacja jest systemem zasilania roślin składnikami pokarmowymi dostarczonymi przez nawodnienie. Wyniki doświadczenia przeprowadzonego w Katedrze Sadownictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie świadczą o pozytywnym wpływie tej metody nawożenia na plonowanie jabłoni.

 

Poprawić kolor – Arkadiusz Sławiński

Zmiany pogodowe w ostatnich sezonach nie zawsze sprzyjają naturalnemu wybarwianiu się jabłek. Czy jesteśmy w stanie na to wpłynąć?

 

Nowe technologie w uprawie śliw – prof. dr hab. Augustyn Mika

Zbiory jabłek rosną. Trudno będzie je sprzedać po opłacalnej cenie. W tej sytuacji warto rozważyć uprawę innych gatunków, np. śliw. Ich zaletą jest długi okres dojrzewania i zbioru owoców.

 

Ekologia

 

W oczekiwaniu na owoce ekologiczne z Polski – dr hab. Elżbieta Rozpora, prof. IO

Jak rozwija się produkcja ekologiczna w Europie Zachodniej, a jak w Polsce? Dlaczego warto się nią zainteresować?

 

Ekosad nowoczesny – Danuta Pyza-Grzybowska

Czy na ekologicznym sadownictwie można zarobić? Okazuje się, że sad, w którym nie stosuje się – zgodnie z zasadami ekologii – chemicznych środków ochrony oraz sztucznych nawozów może być dochodowy.

 

Szymonów rozmowy w sadzie

 

Apetyt na wodę – Szymon Jabłoński, Szymon Kamiński

Zdrowotność uprawianych roślin oraz wysoka jakość owoców wymagają wielu działań ze strony sadowników, ale kluczowe jest racjonalne nawadnianie.

 

 

 

Ochrona

 

Walka z odpornością – Barbara Błaszczyńska

Od wielu lat mówi się o problemie odporności agrofagów w sadach na stosowane środki ochrony roślin. Jak można go uniknąć?

 

W sadach jabłoniowych i gruszowych – Wojciech Kukuła

Wyjątkowo szybki w swoim przebiegu sezon ciągle trwa i zaskakuje wszystkich wokół, włącznie z właścicielami sadów i plantacji. Owoce przyrastają i nabierają właściwych kształtów, a niektóre już dojrzewają. Jednak pomimo tak szybkich zmian w fenologii niezmienne pozostają problemy ochrony przed chorobami i szkodnikami.

 

Ochrona pestkowych latem – Barbara Błaszczyńska

W lipcu kończą się zbiory czereśni i wczesnych odmian wiśni, będą zbierane owoce Łutówki i wczesnych śliw. Nie oznacza to jednak zaprzestania ochrony. W sadach zagrożonych kontynuujemy zabiegi chemiczne i nawożenie dolistne.

 

Ze świata

 

Amerykański zawrót głowy – dr inż. Iwona Szot

Nie chciałabym, aby sprawdziło się powiedzenie „cudze chwalicie, swego nie znacie”, więc na samym wstępie zaznaczę, że nie mamy się czego wstydzić, jeżeli chodzi o polskie sadownictwo. Jednak podróże kształcą i rozszerzają nasze horyzonty. W grudniu 2017 r. miałam okazję uczestniczyć w wyjeździe szkoleniowo-turystycznym do USA. Plan obejmował m.in. zwiedzanie przedsiębiorstwa przygotowującego jabłka do sprzedaży Riveridge Packing LLC oraz udział w Konferencji Great Lakes Expo Fruit, Vegetable & Farm Market w Grand Rapids, Michigan.

 

 

Wydawca: Hortpress Sp. z o.o.

Opinie

Brak komentarzy

Napisz opinię

Sad Nowoczesny - prenumerata roczna

Sad Nowoczesny - prenumerata roczna

Miesięcznik „Sad Nowoczesny” wydawany jest od 1972 r. Magazyn skierowany jest głównie do polskich sadowników. Przekazywane są w nim najnowsze osiągnięcia nauki i techniki dotyczące uprawy roślin sadowniczych, m.in.: nawożenia, ochrony przed szkodnikami i chorobami, przechowywania owoców oraz hodowli nowych odmian.

Napisz opinię